Nieuws

Nieuwsbrief week 14, 2020

Beste leden van Popauteurs.nl,

Helaas zijn we door de coronacrisis met z’n allen in een bijzondere tijd beland, waarvan het einde nog onvoorspelbaar is. Uiteraard hopen wij dat jullie allemaal nog in goede gezondheid verkeren en dat je, ondanks alle maatregelen die de muziekindustrie inmiddels zeer hard hebben geraakt, toch nog in staat bent enigszins je vak uit te oefenen.

Het spijt ons zeer dat we elkaar niet kunnen gaan treffen op de eerder geplande Algemene Ledenvergadering, die op 20 april a.s. gepland stond. Dat is extra jammer omdat het een ALV betrof die van groot belang is voor onze verdere stappen richting de fusie met onze collega’s van BAM!

Wij blijven als bestuur de ontwikkelingen natuurlijk op de voet volgen, en zodra de omstandigheden het toelaten een nieuwe datum prikken om onze ALV alsnog te houden.

Ik hoop je spoedig weer in goede gezondheid te zien. Blijf muziek maken en take care de komende weken, pas goed op jezelf!

Met vriendelijke groet,

Namens Popauteurs.nl,
Tom Peters, voorzitter

PvdA, SP, GroenLinks: culturele sector verdient een noodfonds

In een gisteren gepubliceerd manifest pleiten de linkse politieke partijen en een aantal artiesten voor een noodfonds om de culturele sector gedurende de crisis te ondersteunen. In het stuk valt te lezen: ‘Sinds 13 maart is het culturele leven tot stilstand gekomen. Na de aankondiging van het kabinet dat evenementen met meer dan honderd mensen verboden zijn, hangen kunstwerken eenzaam aan de wanden van de musea, is er stilte in concertzalen en blijven de theaterstoelen ingeklapt. Abrupt zijn optredens, tentoonstellingen, muzieklessen en repetities stopgezet.’
De opstellers van het manifest roepen het kabinet op om meer te doen om de culturele sector te redden. ‘Kom met een steunpakket dat zorgt voor behoud van werkgelegenheid en inkomen. Laat werkenden deels doorbetaald worden, zodat er überhaupt nog een culturele sector is als de zalen weer open gaan, maar ook zodat er nu gecreëerd kan worden. Juist nu zorgen de interactieve voorstellingen die we thuis kunnen zien, de boeken en essays die we kunnen lezen, en de muziek die we kunnen luisteren voor de verbeelding die op dit moment zo hard nodig is. Laat ons de kunsten helpen, zoals zij ons ook helpen. ‘Het kabinet gaat alles op alles zetten om KLM en Schiphol overeind te houden’, zei minister Wopke Hoekstra van Financiën een paar weken geleden. De culturele en creatieve sector verdient dezelfde daadkracht’.
Het stuk is ondertekend door Jesse Klaver, Lilian Marijnissen, Lodewijk Asscher, Anna Drijver, Huub Stapel, Perquisite, Claudia de Breij, Joep van Lieshout, Liza Ferschtman, Johanna ter Steege, Jeangu Macrooy, Rineke Dijkstra, Ellen ten Damme, Igone de Jongh, Guido Weijers, Leoni Jansen, Ali B., Jeroen Bartelse, Torre Florim, Aafke Romeijn, Tim Knol, Cedric Muyres, Kensington en I am Oak.

ENCORE brengt voorlopige coronaschade muziekindustrie in kaart

Nederland wordt in de greep gehouden door het coronavirus, zo ook de Nederlandse muziekindustrie. In deze emotionele onzekere tijden staat het welzijn van alle medewerkers en artiesten in de branche voorop. Maar de door de overheid afgekondigde verlenging van de maatregelen tot 1 juni gaat bedrijfseconomisch grote impact hebben. Daarom is ENCORE opgericht, de Nederlandse Creatieve Industrie Alliantie. Die zal in overleg met de overheid inventariseren wat er specifiek nodig is voor de muziekindustrie om zonder faillissement en ontslagen door deze onstabiele periode heen te komen. ENCORE is een alliantie van ondernemers in de muziek-, film- en boekenindustrie, die beoogt inzicht te geven in de gevolgen van de coronacrisis voor film- en muziekproducenten, boek- en muziekuitgevers, film- en muziekdistributeurs, festivals, evenementenorganisaties, collectieve beheersorganisaties voor muziek, duizenden Nederlandse makers van creatieve content en collectieve beheersorganisaties voor beeld. Gezamenlijk staan zij voor een exploitatie van meer dan €1 miljard per jaar.
Het is nu nog te vroeg om de bedrijfseconomische impact op langere termijn vast te stellen, maar lees hier een voorlopige inventarisatie van de schade op de korte termijn.

‘Startpagina’ wil NL-artiesten door de crisis heen helpen

Corona maakt meer kapot dan je lief is. Ook in de entertainmentindustrie slaat het virus wild om zich heen. Zowel de ‘recorded music’- als de live-tak is hard getroffen. Doordat mensen wordt aangeraden binnen te blijven, is het stil in de steden en zijn alle evenementen afgelast of verplaatst. Ook hoge investeringen die veel artiesten, labels en andere partijen doen voorafgaand aan een release of tour zijn verloren gegaan. Maar zoals van een creatieve industrie mag worden verwacht, steken ook allerlei initiatieven de kop op om de pijn te verzachten. Zo is deze week bijvoorbeeld het platform www.pleasedontstopthemusic.nl gelanceerd. Dat is een soort startpagina voor Nederlandse artiesten, waar je hun muziek kunt beluisteren en merchandise kunt kopen.
Please Don’t Stop The Music is een initiatief van Steijn Koeijvoets en Andries van Wieren. Hun bedrijf 3S Music Management behartigt de belangen van My Baby, Michelle David & The Gospel Sessions, Jungle By Night, Amsterdam Klezmer Band, Kuenta en Aafke Romeijn. Koeijvoets geeft hier tekst en uitleg.

Zilveren Fonograaf voor Matthijs van Nieuwkerk

Naar aanleiding van de allerlaatste uitzending van De Wereld Draait Door heeft het boegbeeld van deze veel bekeken talkshow, Matthijs van Nieuwkerk, de Zilveren Fonograaf gekregen.
NVPI, de branchevereniging voor de entertainmentindustrie in Nederland, eert hiermee mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziekindustrie. Het is sinds 1981 de drieëntwintigste keer dat de Zilveren Fonograaf uitgereikt is. Onder anderen Willem Duys, Bernard Haitink, Ton Koopman en Ed Nijpels kregen er eerder een toegekend.
DWDD heeft vanaf de eerste aflevering in 2005 elke uitzending artiesten een podium geboden om hun muziek aan het publiek ten gehore te brengen. Van opkomend talent tot gevestigde artiesten, ze hebben allemaal wel eens bij Van Nieuwkerk aan tafel gezeten of in de studio opgetreden. Wel volgens de DWDD norm: een live muzikaal intermezzo van in principe één minuut. Voor meerdere artiesten betekende dit een doorbraak en voor andere goede publiciteit voor een albumrelease. Daarnaast bood de talkshow vaak podium aan de Edison-prijzen.

 

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug