Nieuws

Nieuwsbrief week 8, 2020

20 april ALV; voortgang fusiebesprekingen Popauteurs.nl & BAM!

Zoals we jullie al eerder hebben laten weten, zijn de besturen van Popauteurs.nl en BAM! van plan beide verenigingen samen te voegen. Als we samen kunnen optreden, kunnen we jullie belangen nóg beter behartigen. Immers: als één grote vereniging kunnen we een sterkere vuist maken en daardoor meer draagvlak voor onze ideeën verwerven. Dat geldt niet alleen binnen Buma/Stemra, maar ook in de politiek en alle overige rechtenorganisaties waar je als popauteur van afhankelijk en natuurlijk ook bij betrokken bent.

Vorig jaar hebben we jullie toestemming gekregen om hierover met BAM! verder te praten, en ik ben blij jullie te kunnen melden dat die gesprekken voorspoedig verlopen. Op dit moment zijn we in een belangrijk stadium aanbeland, waarin:
- De financiële administraties van beide verenigingen worden gecheckt door een onafhankelijke accountant
- De nieuwe statuten worden ontworpen
- Het samengestelde bestuur wordt geformeerd, dat zal bestaan uit vier leden van Popauteurs.nl en vijf van BAM!

Met andere woorden: we zijn in de afrondende fase aangekomen en willen jullie dan ook graag bijpraten over onze vorderingen. Tijdens de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering van Popauteurs.nl leggen we jullie de uiteindelijke plannen voor en kunnen jullie definitief je goedkeuring aan de fusie geven. Je begrijpt dat dit een zeer belangrijke bijeenkomst wordt, dus ik wil je op het hart drukken de datum roodomrand in je agenda te zetten. De ALV vindt plaats op 20 april aanstaande in Wisseloord, Hilversum. Nadere details volgen binnenkort.

Ik reken op je komst, 20 april, naar Hilversum. Tot dan!

Met vriendelijke groet,

Tom Peters,
Voorzitter

Spotify experimenteert met songwriter-pagina’s

Spotify heeft speciale pagina’s geïntroduceerd voor songwriters. Voortaan kun je dus op de streamingdienst niet alleen de songwriter-credits van nummers bekijken, maar via die credits ook doorklikken naar de profielen van auteurs en zo meer van hun nummers ontdekken. Veel grote songwriters bleven voorheen nogal anoniem, maar hiermee lijkt daar enige verandering in te komen. Vooralsnog gaat het om een bèta met een beperkt aantal deelnemers. Songwriters die hun eigen profiel willen, kunnen zichzelf via hun publishers met een formulier aanmelden.
“Ik vind dit oprecht heel tof”, aldus Tjeerd Bomhof tegenover 3VOOR12. De voormalig frontman van Voicst en Dazzled Kid schrijft tegenwoordig veel voor andere artiesten en zit in het bestuur van BAM!, de Nederlandse Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten. “Ik zou zeggen: laten we na deze bèta meteen ook zorgen dat je zulke pagina’s krijgt voor de performers, producers en muzikanten die het inspelen. Noem me een ouwelul, maar ik vond cd-boekjes vroeger heel leuk. Dan kun je zien wie die ene gitaar heeft ingespeeld, bijvoorbeeld. En als ze dit fixen, krijg je een soort interactief cd-boekje.”

Songwriter kan via royalty portal UMPG voorschotten krijgen

Universal Music Publishing Group (UMPG) heeft een nieuwe royalty portal gelanceerd voor aangesloten songwriters. Die kunnen met deze portal, UMPG Window geheten, hun inkomsten zien per titel, land, service provider, inkomstenbron, lokaal/internationaal en nog veel meer. Zoals UMPG het omschrijft: ‘ongeëvenaarde omzetdata, inzichten en analyses’, evenals ‘duidelijke, volledige en real-time inkomsten en gegevens’. Dat zijn grote woorden, maar de interessantste feature is dan nog niet eens genoemd. Een persbericht bevat de volgende mededeling: ‘The portal launch sees the introduction of a brand-new international royalty ‘pipeline’ feature, enabling users to preview and access earnings as they are received around the world. Building on its popular one-click advance feature, UMPG Window now offers the unique ability for clients to request no-fee advances based on both current period earnings and international pipeline earnings.’ Met andere woorden: songwriters kunnen op basis van de (verwachte) inkomsten een onbelast voorschot aanvragen.

YouTube claimt in 2019 $3 miljard te hebben doorbetaald

Na een aantal jaren met scherpe randjes lijkt er weer wat toenadering te komen tussen YouTube en de muziekindustrie. Eerstgenoemde is niet al te scheutig met het naar buiten brengen van cijfers, maar op 14 februari heeft ceo Susan Wojcicki een blog gepubliceerd, waarin wat inzicht verschaft wordt. Zij geeft daarin aan dat YouTube in 2019 een bedrag van $3 miljard aan rechthebbenden heeft uitgekeerd. Die gelden waren afkomstig uit advertentie- en abonnementsinkomsten.
De videostreamingdienst claimt ook nu in totaal $12 miljard aan de muziekindustrie te hebben uitbetaald.
In dit artikel becijfert Music Business Worldwide hoe dat bedrag van $3 miljard zich verhoudt tot de doorbetalingen van Spotify en Apple. Spoiler: Spotify gaat ruimschoots aan kop, maar de kans is groot dat YouTube nu Apple voorbijgestreefd is als op een na grootste streamingpartner van de muziekindustrie. Lees hier de berekeningen en bedragen.

 

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug