Nieuws

Nieuwsbrief week 46, 2019

Palmnet.nl gaat offline; pas bookmarks en mailadressen aan!

Sinds PALM in 2013 werd omgedoopt in Popauteurs.nl, worden bezoekers aan Palmnet.nl automatisch doorverwezen naar de website www.popauteurs.nl. Ook zijn mailtjes die naar de oude adressen werden gestuurd, al die tijd op het nieuwe adres bezorgd. Nu we ruim zes jaar verder zijn, gaat de oude site definitief op zwart en wordt het forwarden van de mails gestaakt. Op 1 juli 2020 gaat de knop om.
Hierbij daarom een vriendelijk verzoek om nog eens goed te kijken of je bookmark, waarmee je met één druk op de knop naar www.popauteurs.nl gaat, niet nog steeds verwijst naar de oude website. Want dan kom je vanaf 1 juli bedrogen uit. Kijk alsjeblieft ook even in je contacten of de mailadressen die je gebruikt om ons te bereiken, eindigen op @popauteurs.nl. Vanaf de tweede helft van 2020 komen alleen die mailtjes nog aan. Maak de benodigde aanpassingen direct, om in de toekomst contact te kunnen blijven onderhouden. Bedankt alvast!

Bernard Kobes nieuwe bestuursvoorzitter Buma/Stemra

Bernard Kobes is door de Algemene Ledenvergadering van Buma/Stemra benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur/ceo. Hij volgt daarmee Cees van Steijn op, die sinds oktober 2018 deze rol voor de periode van één jaar zou vervullen.
Bernard Kobes heeft ruime bestuurlijke ervaring als algemeen directeur in de media-industrie. Hij bekleedde eindverantwoordelijke directiefuncties bij NOB Registratie, DutchView, Technicolor NL en Ericsson Broadcast Services NL. Ook was hij actief in het publieke domein, als zendermanager a.i. bij NPO Radio 6 en als directeur/bestuurder bij de NLPO. In 2017 richtte hij, samen met een compagnon, Media Adviseurs Nederland op.
Bernard Kobes: “Gesteund door de benoeming door de Algemene Ledenvergadering kijk ik er erg naar uit om mij in te zetten voor Buma/Stemra en haar 30.000 aangesloten muziekauteurs en uitgevers. Buma/Stemra is van groot belang voor haar leden om een fair auteursrechtelijk inkomen te realiseren en ik kijk ernaar uit me daarvoor in te mogen zetten, tezamen met medewerkers en bestuurders”.

Nederland in Top 10 op gebied van inkomsten uit auteursrechten

De incasso door collectieve beheersorganisaties in Nederland is in 2018 met 0,4% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Met royalty’s van 236 miljoen euro staat ons land op een tiende plek van best presterende markten op dit gebied, achter de grootmachten VS (#1), Frankrijk, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Australazië, Spanje en Canada. Nederland is goed voor een aandeel van 2,4% in alle incasso-inkomsten wereldwijd. Per hoofd van de bevolking werd in ons land 13,68 euro geïnd. Dit blijkt uit CISAC’s Global Collections Report 2019 (pdf).
De mondiale inkomsten uit auteursrechten groeiden in 2018 met 1,8% tot een recordbedrag van 8,5 miljard euro. Het is voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat dit bedrag gestegen is. De groei van de inkomsten uit muziekgebruik via digitale bronnen (+29,6% t.o.v. 2017) was de belangrijkste drijver hiervoor. De inkomsten uit tv en radio daalden met 3,1%, maar die uit live en achtergrondmuziek stegen met 0,8%. De muziekomzet bedraagt nu 88% van de totale incasso, een groei met 1,8% in 2018.

Grootste muziekmajor ziet groei streaminginkomsten dalen

De eerste negen maanden van dit jaar heeft Universal Music Group 5,71 miljard dollar verdiend aan recorded music, publishing en andere activiteiten. Dat was 770 miljoen dollar meer dan in dezelfde periode in 2018 (en zelfs 1,5 miljard dollar meer dan vijf jaar eerder). Maar tussen alle groene cijfers bevond zich ook een getal in rood, dat menig wenkbrauw zal doen fronsen. De groei van de streaminginkomsten daalde in die drie kwartalen namelijk met ruim 100 miljoen dollar jaar-op-jaar, van +611 miljoen naar +497 miljoen dollar.
Een groei met bijna een half miljard dollar is natuurlijk nauwelijks een probleem te noemen, en Universal blijft ook veruit de marktleider in streamingmuziek, maar het is wel een teken aan de wand. Zeker omdat ook de op een na grootste muziekmajor, Sony Music, een afname van de groei rapporteerde over het eerste halfjaar van 2019.

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug