Nieuws

Nieuwsbrief week 14, 2019

 

SAVE THE DATE!

Algemene Leden Vergadering Popauteurs.NL: 20 MEI vanaf 18.00u.!
Locatie: Wisseloord Studio’s, Hilversum

Nadere info. volgt binnenkort

 

 

Nieuwe ‘Popkwesties’-video staat online

Deze week in de nieuwe ‘Popkwesties’-video: Hoe breng je een plaat in eigen beheer uit?

Op de Popkwesties-pagina van onze website staan de video’s die tot nu toe gereleaset zijn:
- Hoe belangrijk is het om een uitgever te hebben?
- Waar moet je op letten bij een contract met de uitgever?
- Wat zijn de do’s en don’ts voor artiesten op social media?
- Hoe heeft streaming de muziek veranderd?
- Hoe benader je labels met jouw nummer?
- Hoe vind je artiesten voor jouw nummer?
- Mag je een cover uitbrengen?
- Hoe zit een goed popliedje/arrangement in elkaar?
- Wat zijn de voor- en nadelen van een co-write?
- Wat maakt een tekst goed?
- Welke clichés moet je als componist/tekstschrijver vermijden?
- Waarom het belangrijk is om een demo te produceren?
- Wat houdt sampling in?
- Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor popcomponisten en -artiesten?
- Hoe werkt de Buma/Stemra-portal?
- Hoe ontvang je auteursrechten aan een optreden?

Uiteraard zijn de video’s ook op YouTube te zien.

10e editie Buma NL in het teken van talentontwikkeling

Op 30 september 2019 staat de tiende editie van Buma NL in het teken van talentontwikkeling in de Nederlandstalige muziek. Dit thema vormt dan ook de rode draad van het conferentieprogramma, waarin gerenommeerde sprekers uit de muziekindustrie vanuit verschillende disciplines ingaan op het belang van niet alleen het ontwikkelen, maar ook het laten doorstromen van nieuw talent.
Er bestaat weinig discussie over het cruciale belang van talentontwikkeling voor de continuïteit van een dynamische en levensvatbare muziekindustrie. Alleen over de manier waarop hier invulling aan gegeven kan worden, bestaan verschillende inzichten. Door middel van paneldiscussies, interviews, workshops, presentaties en keynotes probeert het conferentieprogramma van Buma NL een belangrijke bijdrage te leveren aan kennisoverdracht en het uitwisselen van ervaringen op het gebied van talentontwikkeling.

Omzet Nederlandse muziekindustrie stijgt in 2018 met 5,5%

NVPI heeft bekendgemaakt, dat de omzet van de Nederlandse muziekindustrie in 2018 met 5,5% gestegen is tot €179,8 miljoen. In 2017 was de stijging 10,1%. Streaming is nu goed voor 71,5% van de totale omzet. In 2017 was dit nog 63,7%. De verkoop cd's (incl. singles en dvd's) daalde met 21,6% en van vinyl met 7,1%. Ondanks de daling van de absolute omzet steeg het aandeel vinyl in de fysieke markt van 30,7% naar 34,4%.
Opnieuw is er een mix van nationale en internationale artiesten die de hitlijsten domineren en bijdragen aan het resultaat; Calvin Harris & Dua Lipa, Frenna & Lil Kleine, Bløf, Drake, Ed Sheeran, Kinderen voor Kinderen, Josylvio, Post Malone en nieuwkomer Davina Michelle zijn enkele van de meest succesvolle artiesten van 2018.

Europees Parlement stemt in met hervorming auteursrecht

Na een taaie strijd, waarin belanghebbenden geen middel schuwden om hun standpunten voor het voetlicht te brengen, is de hervorming van het auteursrecht door het Europees Parlement. Dit geldt dus ook voor het omstreden Artikel 13, dat in de uiteindelijke tekst Artikel 17 geworden is. 348 leden stemden vóór de richtlijn, 274 tegen en 36 onthielden zich van stemming.
In een brief aan artiesten en managers schrijft IMPALA-voorzitter Helen Smith wat dit inhoudt:
- Een betere onderhandelingspositie bij grote platforms als YouTube, aangezien die de value gap moeten overbruggen door licenties af te sluiten met de rechthebbenden
- Als zij dit niet doen, moeten ze aangegeven content van hun platform weren (voor kleine start-ups gelden minder strenge regels)
- Niet-commerciële diensten als Wikipedia zijn van de nieuwe regels uitgezonderd, evenals memes, gifs en andere vormen van parodie, karikatuur, kritiek of onderzoek
De tekst moet nu nog worden goedgekeurd door de EU-lidstaten, waarna die twee jaar de tijd hebben om de richtlijn in hun nationale wetgeving op te nemen.

De muziek wordt steeds korter en Spotify is de schuldige

Uit grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat de gemiddelde duur van een liedje in de Billboard Hot 100 tussen 2013 en 2018 zakte van 3’50 naar 3’30. Na jaren waarin de songs juist waren opgerekt (de eerste rock-'n-rollsongs duurden vaak amper 2’30) lijkt het einde van de krimp nog niet bereikt.
In Nederland was de gemiddelde lengte van de liedjes in de top 10 eind januari nog maar 3’15. Hoewel in ons land geen uitgebreide studie is verricht, toont een korte vergelijking door de jaren heen ook hier een duidelijke dalende trend.
De verklaring lijkt tweeledig: ten eerste is de aandachtspanne van de muziekconsument door het overweldigende aanbod op streamingdiensten als Spotify en Apple Music aanzienlijk korter geworden; ten tweede, bezien vanuit de artiest, spelen financiën mee. Streaming is de belangrijke bron van inkomsten. De betaling verloopt per stream, het minstens 30 seconden beluisteren van een liedje. Zolang er niet per beluisterde seconde wordt betaald, is het aantrekkelijker om korte liedjes te produceren.
Lees hier het hele artikel, waarin ook producer Jack $hirak, Oscar Ombach (Music AllStars), Thijs Mantel (Universal Music), Marco Borsato en Jessica van der Stoel (NVPI) aan het woord komen.

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug