Nieuws

Nieuwsbrief week 12, 2019

Nieuwe ‘Popkwesties’-video staat online

Deze week in de nieuwe ‘Popkwesties’-video: hoe ontvang je auteursrechten aan een optreden?

Op de Popkwesties-pagina van onze website staan de video’s die tot nu toe gereleaset zijn:
- Hoe belangrijk is het om een uitgever te hebben?
- Waar moet je op letten bij een contract met de uitgever?
- Wat zijn de do’s en don’ts voor artiesten op social media?
- Hoe heeft streaming de muziek veranderd?
- Hoe benader je labels met jouw nummer?
- Hoe vind je artiesten voor jouw nummer?
- Mag je een cover uitbrengen?
- Hoe zit een goed popliedje/arrangement in elkaar?
- Wat zijn de voor- en nadelen van een co-write?
- Wat maakt een tekst goed?
- Welke clichés moet je als componist/tekstschrijver vermijden?
- Waarom het belangrijk is om een demo te produceren?
- Wat houdt sampling in?
- Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor popcomponisten en -artiesten?
- Hoe werkt de Buma/Stemra-portal?

Uiteraard zijn de video’s ook op YouTube te zien.

Buma Lifetime Achievement Award 2019 voor John Ewbank

Op 11 maart werden in Hilversum de Buma Awards uitgereikt. Tijdens de jaarlijkse gala-avond werden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. Componist en tekstschrijver John Ewbank kreeg de Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre. De prijs werd aan hem uitgereikt door Marco Borsato.
In het juryrapport staat onder meer: “John Ewbank is als geen ander in staat universele emoties te vertalen in liedjes en teksten die grote groepen mensen in het hart weten te raken. Daarmee staat hij in Nederland niet alleen op ongeëvenaarde hoogte, maar is hij tevens een van de belangrijkste cultuurdragers van de Nederlandse populaire muziek van de afgelopen dertig jaar.”J
Andere winnaars van een Buma Award waren onder meer Faïs, Josylvio, Armin van Buuren en Wulf. Zoals al eerder bekendgemaakt was, werden Jan Smeets en Leon Ramakers onderscheiden met een Gouden Harp en Guus Meeuwis met de Lennaert Nijgh Prijs. Lees hier de complete lijst met winnaars.

Spotify in conflict met componisten en tekstschrijvers

Voor de juridische afdeling van Spotify zijn het drukke tijden. Zo is de muziekdienst, samen met Amazon, Google en Pandora, in het verweer gekomen tegen de door de Amerikaanse Copyright Royalty Board afgesproken verhoging van de standaardafdrachten aan componisten, auteurs en muziekuitgeverijen over streaminginkomsten. Die afdrachten zouden de komende jaren met 44% moeten stijgen. Daniel Ek beargumenteert (onder andere) dat de labels niet zullen toestaan dat zij in aandeel moeten inboeten ten gunste van een verhoging van het percentage voor songwriters en uitgevers. Spotify moet die stijging dus in feite uit eigen zak betalen (lees: uit de 30% van de omzet die het nog niet aan rechthebbenden afdraagt).
Apple Music speelt slim op de situatie in door niet formeel tegen het besluit te protesteren, hoewel het wel vrolijk meeprofiteert als Spotify, Amazon, Google en Pandora in het gelijk gesteld zouden worden.
Het verweer van de vier partijen wordt geframed alsof zij songwriters zouden aanklagen, wat natuurlijk niet het geval is. Voor Spotify past dit in diens strategie om winstgevend te worden: kosten verlagen en inkomsten verhogen. Dat neemt niet weg dat deze stap op z'n minst de indruk wekt dat zij en hun kompanen niet aan de kant van componisten en hun publishers staan. Aangezien dit juist degenen zijn die het bronmateriaal aanleveren waar hun businessmodel op draait, is dit niet alleen niet fair, maar ook onverstandig.

Spotify dient klacht in over ‘app taks’ in Apple Store

Spotify en Apple waren al niet de grootste vrienden, en afgelopen week zijn ze niet bepaald dichter bij elkaar gekomen. Zeker niet nadat Spotify bij de Europese Commissie een klacht indiende tegen Apple, vanwege de controversiële 30% ‘app-taks’ die app-ontwikkelaars moeten betalen over verkopen die via de Apple Store gerealiseerd worden. Voor Apple zelf geldt deze opslag uiteraard niet en Spotify bestempelt dit als ‘oneerlijke concurrentie’. Het staat daarin overigens niet alleen. Het grootste streamingplatform van het Midden Oosten, Anghami, en Deezer ondersteunen de aanklacht.
Na de melding bij de EC volgden de reacties en tegenreacties elkaar in hoog tempo op. Apple betichtte het Zweedse platform ervan wel te willen profiteren van het gecreëerde ecosysteem, maar daaraan niet te willen bijdragen, waarop Spotify dit omschreef als ‘de te verwachten reactie van een monopolist’.
Stel dat Spotify door de EC in het gelijk gesteld wordt, dan kan het bedrag dat het daarmee bespaart misschien in een potje voor tekstdichters en componisten gestopt worden…

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug